Povestea Fascinantă a Arborelui de Mătase: De ce să-l Alegi pentru Grădina Ta?

Arborele de mătase, cunoscut și sub denumirea științifică de “Albizia julibrissin”, este un arbore decorativ originar din Asia, în special din China și Coreea. Este apreciat în mod deosebit pentru florile sale roz, pufoase, care seamănă cu penele de mătase, de unde și denumirea sa populară.

Arborele de mătase poate atinge înălțimi de până la 12 metri, având o coroană largă și etajată. Frunzele sale sunt compuse și fernate, cu o textură fină, care oferă un aspect delicat și grațios întregului arbore. Pe lângă frumusețea sa estetică, frunzele arborelui de mătase au particularitatea de a se închide pe timpul nopții sau în condiții de vreme nefavorabilă.

Înflorirea arborelui are loc în lunile de vară, iar florile sale, pe lângă aspectul lor atrăgător, emană și un parfum plăcut. Fructele arborelui sunt păstăi plate, care conțin semințe mici și au tendința de a persista pe arbore mult timp după ce au ajuns la maturitate.

Deși copacul mimoza este originar din Asia, acesta a fost introdus și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa și America de Nord, unde este adesea plantat ca arbore ornamental în parcuri și grădini. Cu toate acestea, în unele regiuni, acesta poate deveni invaziv și poate necesita monitorizare și control.

Pe lângă valoarea sa ornamentală, daca detii un copac mimoza poti beneficia si de o serie de utilizări în medicina tradițională asiatică, unde este folosit pentru proprietățile sale calmante și sedative.

Cum se planteaza pomul de matase?

Plantarea acestui pom de mătase necesită câteva pași specifici pentru a se asigura că arborele se dezvoltă sănătos și robust. 

Pentru a-ți asigura că pomul de mătase se dezvoltă în condiții ideale, alege un loc bine luminat în grădină, preferabil cu expunere la soare dimineața și umbră ușoară după-amiaza. Solul trebuie să fie bine drenat, pentru a preveni stagnarea apei. Dacă solul grădinii tale este prea argilos sau compact, este recomandat să adaugi nisip sau compost organic pentru a-l îmbunătăți.

Înainte de plantare, udă generos rădăcinile arborelui, astfel încât să fie hidratate. Sapă o groapă suficient de adâncă și largă pentru a găzdui rădăcinile arborelui fără a le strânge sau încurca. Adâncimea groapei trebuie să fie aproximativ de două ori mai mare decât ghiveciul sau sacul în care a venit arborele.

După ce ai săpat groapa, umple-o parțial cu un amestec de sol și compost. Așează pomul în centru, având grijă ca linia solului din jurul trunchiului să fie la nivel cu solul din jurul groapei. Umple groapa cu restul amestecului de sol, compactând ușor pentru a elimina eventualele buzunare de aer.

După plantare, udă generos arborele, asigurându-te că apa ajunge la rădăcinile sale. În primele săptămâni, este esențial să monitorizezi umiditatea solului și să udăzi în mod regulat, evitând însă udarea excesivă.

Pe măsură ce pomul de mătase se adaptează la noul său mediu, va începe să își dezvolte frunze noi și, în timp, florile sale caracteristice. Pentru a-l ajuta în acest proces, este bine să îi oferi îngrășământ specializat pentru arbori ornamentali, urmând indicațiile de pe etichetă.

Arbore de matase

Ce denumiri populare mai are copacul de matase?

Copacul de mătase, științific numit “Albizia julibrissin”, este cunoscut în diferite părți ale lumii sub diverse denumiri populare, datorită aspectului său distinctiv și a frumuseții sale. Printre denumirile populare ale acestui arbore se numără:

 • Arborele de mătase persan: Aceasta este una dintre cele mai comune denumiri, reflectând originea sa asiatică și aspectul pufoș, mătăsos al florilor.
 • Arborele cu ochi de dormit: Această denumire provine de la particularitatea frunzelor sale de a se închide pe timpul nopții sau în condiții de vreme nefavorabilă.
 • Arborele cu pene de mătase: O altă referință la aspectul său distinctiv, florile acestui arbore având un aspect asemănător cu penele fine de mătase.
 • Mimoză: Deși “Albizia julibrissin” nu este o mimoză adevărată, este adesea confundat și denumit astfel datorită asemănării cu arborii din genul Mimosa.
 • Albizzia: O simplificare a numelui său științific, această denumire este folosită în special în cercurile de grădinărit și peisagistică.

Denumirile variază de la o regiune la alta, reflectând relația culturală și istorică a diferitelor comunități cu acest arbore impresionant.

Ce beneficii are arborele de matase?

Arborele de mătase (Albizia julibrissin) nu doar impresionează prin aspectul său estetic, dar și aduce cu sine o serie de beneficii, atât din punct de vedere ecologic, cât și cultural sau terapeutic.

 • Valoare ornamentală: Cu florile sale roz, pufoase, și frunzișul verde deschis, copacul mimoza adaugă o notă de eleganță și finețe oricărui peisaj. Este o alegere populară pentru grădini, parcuri și spații verzi urbane.
 • Efect de răcorire: Frunzișul dens al arborelui de mătase oferă umbră și răcoare, fiind ideal pentru protejarea solului de efectele negative ale soarelui puternic.
 • Beneficii pentru polenizatori: Florile arborelui atrag o varietate de polenizatori, inclusiv albine și fluturi, susținând biodiversitatea și contribuind la polenizarea altor plante din proximitate.
 • Beneficii terapeutice: În medicina tradițională chineză, diferite părți ale arborelui de mătase sunt folosite pentru proprietățile lor calmante și sedative. De asemenea, se crede că ajută la ameliorarea anxietății, a insomniilor și a depresiei.
 • Combaterea eroziunii solului: Rădăcinile arborelui de mătase ajută la stabilizarea solului, prevenind eroziunea, mai ales în zonele înclinate sau pe malurile apei.
 • Conexiune culturală: Arborele de mătase are o semnificație culturală în multe părți ale lumii, fiind asociat cu povești, legende și tradiții.
 • Proprietăți antipoluante: Cercetările indică faptul că arborele de mătase poate contribui la purificarea aerului, captând anumite poluanți și îmbunătățind calitatea aerului.

  Deși copacul de mătase aduce multe beneficii, este important să ne amintim că, ca și în cazul altor specii de plante, poate fi invaziv în anumite regiuni. Prin urmare, este recomandat să se consulte specialiștii locali înainte de plantarea sa în zone unde nu este nativ.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *