Descoperă

Plantele acvatice

Nuferi albi

Nuferi

În România, nufarul este adesea asociat cu Delta Dunării, un habitat unic în Europa, unde această plantă acvatică prosperă în mod natural.

Feriga Regala

Feriga Regala

Ca majoritatea plantelor, ferigile ajută la purificarea aerului, absorbind dioxidul de carbon și eliberând oxigen. Ele contribuie la îmbunătățirea calității aerului din jur.

Feriga de apa

Feriga de Apa

Deși feriga de apă nu necesită îngrijiri speciale, este important să se asigure condiții optime de creștere pentru a beneficia de calitățile sale.

Plante Acvatice: Rolul și Importanța lor în Ecosisteme

Plantele acvatice, sau hidrofitele, reprezintă un grup polifiletic de plante adaptate la medii acvatice, precum lotusul sacru, nuferii și ierburile de mare. Acestea sunt clasificate, în general, ca plante emergente, submerse sau plutitoare și joacă un rol crucial în ecosisteme, oferind habitate, oxigen și hrană pentru animalele acvatice​​.

Declinul Macrofitelor Submerse

În multe lacuri puțin adânci din întreaga lume, macrofitele submerse sunt în declin, fiind înlocuite de alge și plante plutitoare. Această schimbare poate duce la eliberarea unor cantități mai mari de gaze cu efect de seră. Un aspect important de investigat este motivul pentru care plantele acvatice submerse au crescut în număr redus în multe corpuri de apă în ultimii ani​​.

Efectul Schimbărilor Climatice

Schimbările climatice, inclusiv valurile de căldură frecvente, au un efect dăunător asupra creșterii plantelor acvatice. Există un risc crescut ca plantele acvatice să dispară din apele puțin adânci, mai ales în peisaje agricole​​.

Impactul Pozitiv al Plantelor Acvatice

Plantele acvatice sunt producători primari importanți în ecosistemele acvatice, având un rol proeminent în menținerea structurii, funcției și serviciilor ecosistemelor acvatice. Ele influențează ciclurile de nutrienți și interacționează cu alte organisme acvatice. Prin creșterea lor, plantele acvatice leagă dioxidul de carbon, care poate fi apoi stocat în sedimente pentru perioade lungi de timp​​.

Plante acvatice

Featured Plants

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.